Знання основ дисципліни «Безпека програм та даних» на даний час одним із важливих показників рівня кваліфікації ІТ-фахівця.

Основу навчальної дисципліни «Безпека програм і даних» становить вивчення основних положень та принципів побудови та використання програмних та апаратно-програмних засобів забезпечення безпеки програм та даних у комп’ютерних системах та мережах. Опанування сучасних технологій роботи із даними на рівні створення та налагодження програмного забезпечення, засвоєння та використання методів захисту даних та програмного забезпечення є необхідним компонентом підготовки кваліфікованого інженера-програміста (Software Engineer), системного архітектора (System Architect), архітектора програмного забезпечення (Software Architect). 

Метою навчальної дисципліни «Безпека програм та даних» є навчання студентів принципам захисту програмного забезпечення на всьому циклі його існування, дослідженню та використанню сучасних процедур забезпечення основних услуг безпеки інформації в інформаційно-комунікаційних ресурсах Інтернет-технологій та кіберпросторі, що засновані на використанні алгоритмів симетричної та несиметричної криптографії, цифровому підписі та протоколів інфраструктури відкритих ключів (ІВК). 

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Безпека програм та даних» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів  спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».