У системі підготовки студентів за освітньою програмою Туризм дисципліна «Апітуризм» посідає важливе місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із особливостями апітуризму, який за своєю суттю є сталим, таким, що не виснажує ресурси, а сприяє їх збагаченню. У сучасному світі сталий розвиток країн, регіонів, спільнот є обов’язковою умовою їхнього економічного зростання. Туризм дедалі більше стає проекологічною галуззю, набуваючи форм сільського, зеленого, аграрного туризму тощо. Однією з таких форм є апітуризм, який за своєю суттю є сталим, таким, що не виснажує ресурси, а сприяє їх збагаченню. Aпiтуризм тісно пов’язаний з культурою і традиціями сільських спільнот, а його розвиток сприяє соціально-економічному відродженню сільської місцевості, забезпечує диверсифікацію сільськогосподарського виробництва, створює нові робочі місця, що дуже актуально для України.

Метою дисципліни «Апіуризм» є ознайомити студентів з основними видами апітуризму, їх специфікою та особливостями планування та організації відповідних турпродуктів для учасників спеціалізованих турів.

Навчальна дисципліна «Апітуризм» належить до циклу дисциплін вільного вибору для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 242 «Туризм».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання дисциплін «Туристичні ресурси України та світу», «Кулінарна етнологія», «Організація туризму», «Гастрономічний туризм». Вивчення дисципліни «Апітуризм» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Туризм» комплексу дисциплін вільного вибору з організації туристичного бізнесу.

Дисципліни вивчається на 4 курсі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОП Туризм спеціальності 242 Туризм галузі знань 24 Сфера обслуговування

У системі підготовки студентів за освітньою програмою Туризм дисципліна «Кулінарна етнологія» посідає важливе місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із особливостями традицій приготування і споживання страв народів світу, а також особливостями харчування, характеристикою національних страв і способів їх приготування у народів світу.

Етнічна кухня виступає одним з важливих елементів, завдяки яким людина усвідомлює себе частиною тієї чи іншої культури та етносу. Вважається, що в культурі конкретного народу саме етнічна кухня здатна зберігати свою унікальну специфіку навіть протягом невизначеного періоду часу. Процес приготування їжі та її споживання виступає своєрідним культурним ритуалом, виконуючи який людина усвідомлює себе частиною своєї культури і відокремлює себе від іншої, визнаючи тим самим свою ідентичність. Сукупність уявлень про харчові переваги народу, що вважаються репрезентативними і одночасно специфічними для даного етносу, формує поняття «етнічна кухня».

Метою дисципліни «Кулінарна етнологія» є формування професійних знань в області кулінарних особливостей етнічних кухонь народів різних країн світу у зв’язку з подальшим розвитком ресторанного бізнесу в цілому і необхідністю організації харчування закордонних туристів в Україні..

Навчальна дисципліна «Кулінарна етнологія» належить до циклу дисциплін вільного вибору для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 242 «Туризм».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання дисциплін «Туристичні ресурси України та світу», «Організація ресторанного господарства», «Організація туризму», «Ресторанний сервіс». Вивчення дисципліни «Кулінарна етнологія» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Туризм» комплексу фахових дисциплін з організації туристичного бізнесу.