Кількість кредитів ECTS – 3, курс – 1, семестр – 1, лекції – 15 год., практичні заняття – 15 год., самостійна робота – 60 год., форма контролю – залік.

 

Метою дисципліни «Вступ до фаху» є ознайомлення студентів з основами майбутньої професії, значенням харчової промисловості в економіці країни та перспективами розвитку галузі в України та у світі.

Завданнями дисципліни є:

– ознайомлення зі значенням і роллю фахівця-технолога на виробництві;

– дати систематизовану уяву про основні прийоми і навичках роботи інженера-технолога.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– основні поняття, терміни і визначення в області технології переробки і виробництва продуктів харчування;

– взаємозв’язок дисциплін і їх значення для майбутньої діяльності;

– основні типи переробних підприємств, склад і призначення виробничих приміщень;

– основні нормативні документи, що регламентують діяльність переробного підприємства;

– сучасні тенденції розвитку переробної галузі;

– основні принципи і способи обробки і зберігання рослинної і тваринної сировини та виробництва харчової продукції.

 

Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна «Вступ до фаху» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.

Загальні компетентності

К02. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями

К08. Здатність працювати автономно.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

К15. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.

К26. Здатність формувати комунікаційну стратегію в галузі харчових технологій, вести професійну дискусію.

 

Очікувані результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

ПР05. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

вміти:

ПР02. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.

 

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

 

1. Технологія первинної переробки та зберігання зерна

2. Технологія борошномельного виробництва

3. Технологія виробництва спирту, пива та безалкогольних напоїв.

4. Технологія переробки молока та виробництва сиру

5. Технологія виготовлення хлібобулочних  та макаронних виробів

6. Технологія ковбасного виробництва

7. Технологія виготовлення майонезів кетчупів та соусів