У системі підготовки студентів за освітньою програмою Туризм дисципліна «Туристичне краєзнавство» посідає провідне місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із потенціалом різноманітних туристських ресурсів України та дає оцінку розвитку інфраструктури галузі і висвітлює проблемні питання щодо раціоналізації використання наявного туристсько-ресурсного потенціалу держави.

Викладання навчальної дисципліни «Туристичне краєзнавство» передбачає формування теоретичних основ туристичного ресурсознавства, теоретичних знань з наявних туристичних ресурсів України в цілому та окремих її регіонів і визначення можливостей їх використання в туризмі. Дисципліна «Туристичне краєзнавство» забезпечує формування у студентів фахового світогляду, базового рівня знань стосовно геопросторових аспектів організації, розвитку і функціонування туристично-рекреаційного комплексу, в контексті модернізації у відповідності до глобальних процесів, проблем та необхідності входження в світову індустрію туризму.

Метою дисципліни «Туристичне краєзнавство» є опанування знань та вмінь студентів в галузі просування місцевого туристичного продукту на вітчизняний та міжнародний рівень, розкритті можливостей місцевих туристичних ресурсів для розвитку спортивно-оздоровчого, пізнавального та інших видів туризму в Україні.

Навчальна дисципліна «Туристичне краєзнавство» належить до циклу дисциплін професійної підготовки для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 242 «Туризм».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання дисциплін «Туристичні ресурси України та світу», «Організація туризму», «Екскурсійна справа». Вивчення дисципліни «Туристичне краєзнавство» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Туризм» комплексу фахових дисциплін з організації туристичного бізнесу.