Мета вивчення дисципліни.

У системі підготовки студентів за освітньою програмою Готельно-ресторанна справа дисципліна «Традиції і культура харчування народів світу» посідає важливе місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із особливостями традицій приготування і споживання страв народів світу, а також особливостями харчування, характеристикою національних страв і способів їх приготування у народів світу.

Етнічна кухня виступає одним з важливих елементів, завдяки яким людина усвідомлює себе частиною тієї чи іншої культури та етносу. Вважається, що в культурі конкретного народу саме етнічна кухня здатна зберігати свою унікальну специфіку навіть протягом невизначеного періоду часу. Процес приготування їжі та її споживання виступає своєрідним культурним ритуалом, виконуючи який людина усвідомлює себе частиною своєї культури і відокремлює себе від іншої, визнаючи тим самим свою ідентичність. Сукупність уявлень про харчові переваги народу, що вважаються репрезентативними і одночасно специфічними для даного етносу, формує поняття «етнічна кухня».

Метою дисципліни «Традиції і культура харчування народів світу» є оволодіння практичними навичками щодо технологій приготування страв та виробів кухонь народів світу, враховуючи національні традиції та сучасні технологічні тенденції приготування страв; отримання навичок з організації харчування закордонних туристів в Україні, дослідження найцікавіших гастрономічних маршрутів для розроблення турів в інші країни світу.

Навчальна дисципліна «Традиції і культура харчування народів світу» належить до циклу дисциплін вільного вибору для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання дисциплін «Кулінарна етнологія», «Організація ресторанного господарства», «Організація харчування туристів». Вивчення дисципліни «Традиції і культура харчування народів світу» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» комплексу дисциплін вільного вибору з організації туристичного бізнесу.

 Завдання вивчення дисципліни

Основними завданнями вивчення дисципліни «Традиції і культура харчування народів світу» є здобуття теоретичних знань і формування практичних навичок щодо особливостей етнічних кулінарних традицій та уподобань; технологій приготування основних страв, виробів та напоїв етнічних кухонь країн світу; етнотехнології у виробництві страв та виробів у різних країнах світу; оформлення і подачі страв у закладах ресторанного господарства із урахуванням етнічних традицій; складання спеціальних меню з урахуванням режиму харчування та етногастрономічних вподобань туристів з різних країн.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні

знати:

- загальні особливості етнічних кухонь різних країн світу;

- набір традиційної і сучасної продовольчої сировини, характерної для різних етнічних кухонь;

- особливості використання кулінарних етномаркерів у виробництві страв та напоїв;

- традиційні способи кулінарної обробки продуктів в різних етнічних кухнях;

- основний асортимент та технології традиційних етнічних страв;

- режим харчування, характерний для туристів різних країн світу.

вміти:

- вільно володіти термінами та визначеннями щодо культури та традицій харчування народів світу;

- розробляти технологічну документацію кулінарної продукції для етнічних закладів ресторанного господарства та впроваджувати його у технологічний процес підприємства;

- оформлювати й подавати страви у закладах ресторанного господарства, враховуючи етнічні традиції;

- складати меню для груп іноземних туристів з урахуванням їх етногастрономічних вподобань та організовувати їх обслуговування;

- організовувати та впроваджувати прогресивні технології виробництва страв етнічних кухонь світу;

- використовувати сучасні форми, схеми та методи обслуговування іноземних туристів у готельно-ресторанних комплексах