Метою викладання дисципліни «Охорона праці» є формування у майбутніх фахівців умінь та компетентностей з правових, організаційних та технічних питань охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці, техногенної та пожежної безпеки для забезпечення ефективного управління охороною праці на підприємствах будівельної галузі.

 Основні завдання навчальної дисципліни «Охорона праці»:

Завдання вивчення дисципліни передбачає забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників на будівництві через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

 Інтегральна компетентність:

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у сфері будівництва та цивільної інженерії, а також у процесі навчання, що передбачає застосування сучасних теорій та методів інженерних наук і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності

ЗК01. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК03. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК05. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.

ЗК07. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК09. Здійснення безпечної діяльності.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

СК01. Здатність застосовувати у професійній діяльності фундаментальні знання, досягнення науки, комп’ютерні технології, сучасні машини, обладнання, методи проєктування та моделі досліджень.

СК16. Здатність до розробки раціональної організації та управління будівельним виробництвом при зведенні, експлуатації, ремонті й реконструкції об’єктів будівництва та цивільної інженерії.

СК17. Здатність дотримуватися вимог законодавства, нормативних документів у сфері будівництва та цивільної інженерії при здійсненні професійної діяльності.

СК20. Здатність спілкуватися на професійному та соціальному рівнях з використанням фахової термінології, включаючи усну і письмову комунікацію.

СК21. Здатність проводити оцінку та аналіз безпекової компоненти в будівництві та цивільній інженерії.

 Результати навчання

РН01. Відповідально ставитися до професійного самовдосконалення, усвідомлюючи необхідність навчання впродовж усього життя, проявляти готовність до інноваційних змін і використання їх у професійній діяльності, підтримувати професійні компетентності на високому рівні.

РН02. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземними мовами усно і письмово, фахово використовуючи спеціальну будівельну термінологію, презентувати результати своєї професійної діяльності.

РН14. Організовувати та управляти технологічними процесами будівництва, експлуатації, ремонту й реконструкції об’єктів будівництва та цивільної інженерії, згідно з вимогами охорони праці, безпеки життєдіяльності та захисту довкілля.

РН20. Знати нормативну базу, використовувати нормативні документи та довідкові матеріали при здійсненні професійної діяльності у сфері будівництва та цивільної інженерії.

РН22. Виявляти, узагальнювати та вирішувати проблеми, що виникають у процесі професійної діяльності, відповідати за результат і якість роботи.

РН23. Проводити оцінку та аналіз безпекової компоненти в будівництві та цивільній інженерії.