Основою роботи бармена є знання і вміння в галузі технології приготування змішаних напоїв. Бармен повинен задовольняти будь-який, навіть найвибагливіший смак. При приготуванні напою і гарніру до нього, бармен проявляє творчість, фантазію, майстерність і професіональні знання.

Основу професії бармен складають знання видів обладнання, інвентарю, посуду, які використовуються в барах різних видів для приготування змішаних напоїв та продукції в спеціалізованих закладах. Якість обладнання, інвентарю, посуду виступає значною питомою вагою в належній організації обслуговування і задоволення попиту споживачів на продукцію та послуги

Мета дисципліни – формування в студентів сучасних теоретичних основ та
практичних навичок щодо вивчення торгово-економічної діяльності сучасних барів,
системного мислення й комплексу знань у галузі ресторанного обслуговування та їх
організаційну структуру щодо обслуговування споживачів у барах, поглибленого
вивчення основних підходів, принципів і методів роботи сомельє та обслуговування
гостей винами.

Навчальна дисципліна «Барна справа та організація роботи сомельє» належить до циклу вибіркових дисциплін для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни
спирається на знання отримані під час навчання на попередніх курсах бакалаврського ступеня вищої освіти по освітній програмі «Готельно-ресторанна справа». Вивчення дисципліни «Барна справа та винний етикет» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» комплексу дисциплін вільного вибору з організації готельно-ресторанного бізнесу.