У системі підготовки студентів за освітньою програмою Готельно-ресторанна справа дисципліна «Гастрономічний туризм і національні кухні» посідає важливе місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із гастрономічними звичками, пристрастями, способами приготування їжі та прийомами подавання страв до столу, які впливають на кулінарні традиції різних країн світу; вивчає основні світові тенденції розвитку гастрономічного туризму; знайомить з особливостями організації гастрономічних маршрутів.

У сучасному світі туризм – це багатогранне явище, що є тісно пов’язаним із економікою, історією, географією, архітектурою, медициною, культурою, спортом та іншими науками. Туристичну галузь закономірно вважають однією з найбільш швидкозростаючих галузей світової економіки XXI ст. Для багатьох країн індустрія туризму є найважливішою статтею доходу і, як наслідок, одним із пріоритетних напрямів розвитку економіки На сьогодні у світі один із найбільш популярних і нових видів туризму – гастрономічний. Все частіше мандрівники вибирають місця для відпочинку, виходячи з того, чи зможуть вони отримати там новий гастрономічний досвід.

Метою дисципліни «Гастрономічний туризм і національні кухні» є ознайомити студентів з основними видами гастрономічного туризму, їх специфікою та особливостями планування та організації відповідних турпродуктів для учасників спеціалізованих турів.

Навчальна дисципліна «Гастрономічний туризм і національні кухні» належить до циклу вибіркових дисциплін для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання, які отримані в результаті вивчення інших дисциплін, таких як «Технологія продукції ресторанного господарства», «Ресторанна справа», «Менеджмент туризму та готельно-ресторанної справи» і т.д. Вивчення дисципліни «Гастрономічний туризм і національні кухні» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» комплексу фахових дисциплін з організації туристичного та ресторанного бізнесу.