У системі підготовки студентів за освітньою програмою Готельно-ресторанна справа дисципліна «Організація харчування туристів» посідає важливе місце, оскільки виконує декілька важливих завдань, а саме знайомить студентів із сервісним обслуговуванням туристів на підприємствах ресторанного господарства; вивчає організацію харчування та обслуговування туристів на підприємствах ресторанного господарства; знайомить з організацією обслуговування та харчування туристів у спеціальних видах туризму.

Важливий елемент в організації харчування туристів в будь-якій країні – послуги ресторанного господарства. Підприємства ресторанного господарства обслуговують досить різноманітний контингент відвідувачів-туристів, як організованих, так й індивідуальних. Для кожної категорії споживачів потрібні особливі методи, прийоми обслуговування. Туристи на відпочинку очуть одержати не тільки можливість посмакувати, але і задоволення від оригінальної, красиво оформленої й гарно поданої, смачної і різноманітної їжі. Якісна організація харчування туристів – це сукупність властивостей і ступеня корисності послуг, що обумовлює здатність усе повніше задовольняти потреби туристів.

Метою дисципліни «Організація харчування туристів» є формування у здобувачів вищої освіти комплексу знань щодо розвитку ресторанного бізнесу та його перспектив у сучасних умовах, основ організації послуг з харчування, особливості обслуговування туристів, а також навчити їх застосовувати отримані знання при вирішенні різнопланових та конкретних завдань з організації роботи кожної ланки закладів харчування.

Навчальна дисципліна «Організація харчування туристів» належить до циклу дисциплін професійної підготовки для студентів, що здобувають вищу освіту за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа».

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни спирається на знання, які отримані в результаті вивчення інших дисциплін, таких як «Технологія продукції ресторанного господарства», «Організація ресторанного господарства», «Менеджмент туризму та готельно-ресторанної справи» і т.д. Вивчення дисципліни «Організація харчування туристів» тісно пов'язано з усіма іншими дисциплінами блоку, а також буде сприяти більш якісному освоєнню студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» комплексу фахових дисциплін з організації туристичного та ресторанного бізнесу.