Метою викладання навчальної дисципліни “Дієтологія” є набуття майбутніми фахівцями спеціальних знань, вмінь і навичок з організації системи харчування здорової та хворої людини на різних вікових етапах шляхом застосування сучасних наукових положень дієтології та з організації харчування в лікувально-профілактичних, оздоровчих і навчальних установах, а також методів профілактики за допомогою спеціально підібраної дієти.
Основними завданнями
вивчення дисципліни “Дієтологія” є оволодіння
знаннями з основних теорії харчування та шляхів їх оптимізації, класифікацію
видів харчування; процесів травлення і засвоєння їжі; поняття раціону
харчування; функції компонентів їжі в забезпеченні здоров'я людини і якості
харчових продуктів. У результаті вивчення навчальної дисципліни
студент повинен знати: -
сучасну термінологію дисципліни; -
основи
фізіології та біохімії харчування, раціонального харчування різних вікових та
професійних груп населення; -
принципи
профілактики харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій та захворювань
аліментарного походження; -
актуальні
проблеми сучасних напрямів в харчуванні та встановити їх зв'язок зі здоров’ям та працездатністю
населення. У результаті вивчення навчальної дисципліни
студент повинен вміти: -
вміти
розраховувати потреби організму в харчових та біологічно активних речовинах; -
надавати
обґрунтування енергетичної цінності та нутрієнтного складу раціону харчування; -
виявляти
статус харчування організму та його порушень; -
вміти
розробляти практичні рекомендацій щодо організації раціонального харчування
різних груп населення; -
оцінювати
харчові продукти за гігієнічними показниками, результатами -
бактеріологічного
та токсикологічного дослідження й формулювання висновку щодо їх якості та
відповідності стандартам; -
володіти
методикою проведення просвітницької та консультативної роботи серед населення з
питань первинної та вторинної аліментарної профілактики захворювань; -
пропагувати
гігієнічні знання серед населення в галузі раціонального харчування. Дисципліна “Дієтологія” забезпечує набуття
здобувачами освіти компетентностей: Інтегральна
компетентність Здатність розв’язувати складні
спеціалізовані задачі та практичні проблеми діяльності суб'єктів готельного і
ресторанного бізнесу, що передбачає застосування теорій та методів системи
наук, які формують концепції гостинності і характеризується комплексністю та
невизначеністю умов Загальні компетентності Здатність зберігати
та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства
на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її
місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку
суспільства, техніки і технологій, вести здоровий спосіб життя. Здатність
вчитися і оволодівати сучасними знаннями.
Фахові компетентності
спеціальності Розуміння предметної області і специфіки
професійної діяльності. Здатність
розробляти нові послуги (продукцію) з використанням
інноваційних технологій виробництва та обслуговування споживачів, здатність
розробляти, просувати, реалізовувати та організовувати споживання готельних та ресторанних послуг для різних сегментів споживачів. Здатність виявляти, визначати й оцінювати ознаки, властивості і показники
якості продукції та послуг, що впливають
на рівень забезпечення вимог споживачів у сфері гостинності. Результати навчання включають: -
знати, розуміти і вміти використовувати
на практиці базові поняття з теорії
готельної та ресторанної справи, організації обслуговування споживачів
та діяльності суб’єктів ринку
готельних та ресторанних послуг, а також суміжних наук; -
розуміти принципи, процеси
і технології організації роботи суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу; -
здійснювати
ефективний контроль якості продуктів та послуг закладів готельного і
ресторанного господарства; -
зберігати
та примножувати досягнення і цінності суспільства на основі розуміння місця
предметної області у загальній системі знань, використовувати різні види та
форми рухової активності для ведення здорового способу життя.
- Викладач: Громик Оксана
Background Colour
Font Face
Font Size
Text Colour