Мета і завдання дисципліни «Загальний курс транспорту».

 Мета вивчення дисципліни.

Формування системних знань і розуміння концептуальних основ побудови транспортної мережі України та Європи, набуття навичок самостійної роботи з навчальним матеріалом стосовно сучасних методів перевезень, функцій видів транспорту, вивчення окремих видів транспорту і проблем, зв'язаних з координацією і взаємодією окремих видів транспорту, перспективою їхнього розвитку і захистом навколишнього середовища..

Завдання вивчення дисципліни

Формування у студентів системних знань і розуміння концептуальних основ побудови транспортної мережі України та Європи, набуття навичок самостійної роботи з навчальним матеріалом стосовно сучасних методів перевезень, функцій видів транспорту, вивчення окремих видів транспорту і проблем, зв'язаних з координацією і взаємодією окремих видів транспорту, перспективою їхнього розвитку і захистом навколишнього середовища (від розробника);

Інтегральна компетентність

ІК. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та вирішувати практичні проблеми у галузі транспорту з використанням теорій та методів сучасної транспортної науки на основі системного підходу та з врахуванням комплексності та невизначеності умов функціонування транспортних систем.

Загальні компетентності

ЗК- 3 Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово

ЗК-6 Здатність проведення досліджень на відповідному рівні

ЗК-7 Здатність генерувати нові ідеї (креативність)

ЗК-12 Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК-13 Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Спеціальні (фахові)  компетентності спеціальності

СК-1 Здатність аналізувати та прогнозувати параметри і показники функціонування транспортних систем та технологій з урахуванням впливу зовнішнього середовища.

СК-8  Здатність проектувати транспортні (транспортно-виробничі, транспортно-складські) системи і їх окремі елементи.

СК 13 Здатність оцінювати плани та пропозиції щодо організації та технології перевезень, складені іншими суб’єктами, та вносити необхідні зміни виходячи з техніко-експлуатаційних параметрів та принципів функціонування об’єктів та пристроїв транспортної інфраструктури, транспортних засобів (суден).

 Передумови для вивчення дисципліни.

Пререквізити дисципліни:

Матеріали, що вивчаються в дисципліні забезпечують основу для вивчення дисциплін: «Організація вантажних перевезень», «Організація пасажирських перевезень», «Основи теорії транспортних потоків і систем», «Організація і технологія вантажно-розвантажувальних дисциплін», «Взаємодія видів транспорту», «Основи теорії міських пасажирських перевезень».

 Результати навчання.

РН-1.  Брати відповідальність на себе, проявляти громадянську свідомість, соціальну активність та участь у житті громадянського суспільства, аналітично мислити, критично розуміти світ.

РН-2. Критично оцінювати наукові цінності і досягнення суспільства у розвитку транспортних технологій

РН-6 Досліджувати транспортні процеси, експериментувати, аналізувати та оцінювати параметри транспортних систем та технологій.

РН-18 Досліджувати види і типи транспортних систем. Знаходити рішення оптимізації параметрів транспортних систем. Оцінювати ефективність інфраструктури та технології функціонування транспортних систем.

РН-19 Пояснювати експлуатаційну, техніко-економічну, технологічну, правову, соціальну та екологічну ефективність організації перевезень.

Після завершення вивчення дисципліни студент повинен:

знати:

–                   особливості функціонування та взаємодії різних видів транспорту, що складають загальну транспортну систему; склад та техніко- експлуатаційні показники діяльності різних видів транспорту і умови їх раціонального використання; основи технології перевезень вантажів та пасажирів різними видами транспорту; технічні засоби та технології виконання навантажувально - розвантажувальних та складських робіт на транспорті;

 вміти:

-      встановити взаємний зв'язок між економічним розвитком території і обсягами перевезень;

-      визначати повноваження і компетенцію органів влади, їх участь в управлінні транспортною діяльністю та дозволені методи регулювання;

-      визначати перспективні області використання видів транспорту;

-       визначати відповідність існуючого розподілу обсягів вантажних і пасажирських перевезень потужності різних видів транспорту і встановити причини у разі неповного використання потужностей транспорту;

-      аналізувати технології перевезень різними видами транспорту з метою встановлення областей використання, недоліків і переваг для пошуку шляхів подальшого розвитку;

-      прогнозувати перспективи розвитку інфраструктури, організації, планування, технології перевезень різними видами транспорту.