Метою курсу є: вивчення студентами конструкцій машин, їх призначення, оволодіння навиками розрахунку параметрів і продуктивності машин для конкретних умов, а також вивчення елементів і систем, які забезпечують роботу машин та обладнання в автоматичному режимі.

Завдання курсу полягають у виробленні у виробленні студентом вміння орієнтуватися і знати загальну конструкцію дорожніх машин, їх призначення, оволодінні навиками інженерних розрахунків за вихідними даними (отриманими самостійно або з довідкових джерел інформації), підготовці до вирішення завдань на виробництві.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати конструкції сучасних дорожніх машин і обладнання; умови раціонального використання машин; правила експлуатації та ремонту машин; основи автоматики будівельних машин і обладнання

вміти вибрати машини для комплексної механізації заданого технологічного процесу; розрахувати основні кінематичні та конструктивні параметри, а також продуктивність конкретної машини чи механізма; забезпечити умови безпечної експлуатації машин.

мати навички: постановки і розв’язування задач, пов’язаних з перевіркою і розрахунком міцності конструктивних елементів машин та їх кріплень, основних кінематичних та конструктивних параметрів, а також продуктивності конкретної машини чи механізма; роботи з нормативною документацією і довідковою літературою. інженерних розрахунків за вихідними даними (отриманими самостійно або з довідкових джерел інформації), підготовки до вирішення завдань на виробництві