Мета дисципліни – розвиток просторової уяви у студентів, здібностей до аналізу і синтезу просторових форм, вироблення навичок для виконання і читання технічних креслеників, знайомство з засобами механізації та автоматизації  графічних  робіт.

Основні  завдання  вивчення  дисципліни  -  засвоєння теоретичних основ побудови зображень, опанування  студентами  методів  побудови  зображень  просторових  форм  на  площині,  вміння  користуватися  способами  розв’язку  на  площині  позиційних  та  метричних  задач,  пов’язаних  з  просторовими  формами,  набуття  навичок  складання  раціональної  послідовності  розв’язання  задач  геометричного  моделювання, рішення задач на взаємну належність і взаємний перетин геометричних фігур, вивчення методів побудови зображень простих предметів в прямокутних проекціях і аксонометрії; вироблення вміння визначати геометричні форми простих деталей по їх зображеннях як з натури, так і за креслеником складальної одиниці; вироблення навичок читання складальних креслеників, а також вміння виконувати їх у відповідності зі стандартами ЄСКД; засвоєння загальних теоретичних знань про архітектурно-конструктивні елементи будівель та основних правил виконання будівельних креслеників; знайомство з засобами автоматизації виконання графічних робіт.

Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна «Інженерна графіка» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати спеціалізовані задачі та вирішувати практичні завдання у сфері будівництва та цивільної інженерії, що характеризуються комплексністю і системністю, на основі застосування основних теорій та методів фундаментальних та прикладних наук

Загальні компетентності

КЗ01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу нових ідей при діях у нестандартних ситуаціях.

КЗ02. Здатність планувати свою діяльність, працюючи автономно.

КЗ03. Знання та розуміння предметної області та професійної діяльності.

 КЗ06. Здатність самостійно оволодівати знаннями

КЗ10. Здатність працювати, забезпечуючи безпеку діяльності та якість виконання робіт.

КЗ11. Визначеність і наполегливість щодо поставлених завдань і взятих обов’язків.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

КС01. Здатність до розуміння основних теоретичних положень, концепцій та принципів математичних та соціально-економічних наук.

КС02. Здатність до критичного осмислення і застосування основних теорій, методів та принципів природничих наук. КС04. Здатність створювати та використовувати технічну документацію

 КС06. Здатність до розробки об’ємно-планувальних рішень будівель та їх використання для подальшого проектування.

 КС10. Здатність до розробки та оцінки технічних рішень інженерних мереж.

 КС11. Знання сучасних вимог нормативної документації у галузі будівництва

Очікувані результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

РНП.1. Розробляти проекти будівель та споруд промислового та цивільного призначення з використанням збірних і монолітних залізобетонних, металевих, кам’яних та дерев'яних конструкцій, у тому числі застосовуючи сучасні програмні комплекси.

РНП 2. Організовувати та управляти будівельними процесами при зведенні об’єктів будівництва та їх експлуатації, ремонті й реконструкції різної архітектурної та технічної складності із використанням сучасних конструкційних матеріалів та енергоефективних технологій з урахуванням вимог охорони праці.

РНП 3. Управляти комплексними будівельними проектами з усвідомленням відповідальності за прийняті рішення та 24 забезпеченням якості робіт.

РНП 4. Застосовувати при проектуванні організаційнотехнологічних рішень зведення будівель та споруд базу сучасних технологій будівельного виробництва і вміти впроваджувати їх у практичну діяльність.

вміти:

РНК 4. Здатність до проектування організаційнотехнологічних рішень зведення будівель та споруд, володіння базою сучасних технологій будівельного виробництва і вміння впроваджувати їх у практичну діяльність з урахуванням технікоекономічних показників.

РНК 1. Здатність використання системних методів, математичних моделей та інформаційних технологій у вирішенні проектно-конструкторських та виробничих задач у містобудуванні та територіальному плануванні.

РНЗ 1. Навички впровадження ефективних методів управління комплексними будівельними проектами з усвідомленням відповідальності за прийняті рішення та забезпеченням якості робіт.

РНЗ 2. Уміння в складі проектної групи розробляти проекти об’єктів міського господарства та супроводжувати процес проектування містобудівних об’єктів у цілому

володіти:

РНПН 1. Уміння володіти методами проведення інженерних вишукувань, технологією проектування автомобільних доріг та аеродромів з використанням універсальних і спеціалізованих програмно-обчислювальних комплексів і систем автоматизованого проектування

РНПН 2. Уміння володіти технологією, методами удосконалення технологічних процесів будівництва, експлуатації, обслуговування, ремонту і реконструкції автомобільних доріг та аеродромів, виробництва та використання дорожньо-будівельних матеріалів, виробів і конструкцій.

РНПН 3. Уміння здійснювати і організовувати технічну експлуатацію аеродромів, автомобільних доріг та об'єктів автодорожнього господарства, забезпечувати надійність, безпеку і ефективність їх роботи.