Різноманітні споживчі товари являються невіддільною частиною життєдіяльності людини. В залежності від потреб товар володіє тими чи іншими споживчими властивостями. Кожна людина може вибрати те, що на її думку, найбільше задовольняє її потреби. Однак при сучасному рівні та об’ємі виробництва недостатньо думати лише про необхідність придбання того чи іншого товару. Важливо знати, наскільки цей товар екологічно безпечний для споживання, враховувати його якість, тривалість використання і той факт,чи буде він безпечний для навколишнього середовища після його використання. Вивченням питань взаємодії товарів з споживачем і навколишнім середовищем займаються фахівці різних областей знань, в тому числі і екологи.

Вивчення студентами-екологами даної дисципліни є необхідною для забезпечення особистої екологічної безпеки у всіх сферах життєдіяльності, а також з метою попередження забруднення оточуючого середовища.

Предметом навчальної дисципліни є: екологічна оцінка впливу товарів народного споживання на стан довкілля, здоров’я людини, як при споживанні товарів, так і при їх виробництві,збереженні та утилізації відходів, що утворюються.

Об’єктом вивчення дисципліни є: товар, продукт людської праці, здатний задовольнити потреби людини у процесі життєдіяльності.

Завдання навчальної дисципліни: Завдання курсу полягає в тому, щоб майбутній фахівець навчився оцінювати вплив товарів народного споживання на навколишнє середовище на всіх стадіях еколого-технологічного циклу товарів – від ресурсно-сировинної, споживчої до утилізаційної, що дозволить забезпечити високі показники якості, безпеки і екологічності споживчих товарів, а також вміти оцінювати ту небезпеку, яку може нести неякісний товар або його компоненти. Крім того, майбутній фахівець повинний знати ресурси навколишнього середовища для виробництва товарів народного споживання, оцінювати вплив навколишнього середовища на безпеку товарів народного споживання, вплив антропогенних факторів на безпеку товарів народного споживання, знати методи контролю за безпекою товарів народного споживання, правові основи забезпечення безпеки товарів народного споживання.

 

   Вимоги до знань і вмінь студентів

За результатами вивчення курсу студенти повинні знати:

-  основні технологічні процеси, що викликають зміни екологічної обстановки і створюють загрозу екологічної безпеки. 

- види техногенного забруднення та їх класифікацію;

- фактори небезпеки товарів народного споживання.

- ресурси навколишнього середовища для виробництва товарів народного споживання;

- вплив навколишнього середовища на безпеку товарів народного споживання;

- вплив антропогенних факторів на безпеку товарів народного споживання;

- небезпеку , що можуть нести неякісні або фальсифіковані вироби;

- методи контролю за безпекою товарів народного споживання;

- правові основи забезпечення безпеки товарів народного споживання.

У результаті оволодіння дисципліною студент повинен вміти:

- визначати ступінь небезпеки виробництва неякісних товарів народного споживання;

- визначати ступінь небезпечного впливу навколишнього середовища на безпеку товарів народного споживання;

- орієнтуватись в способах сертифікації і стандартизації товарів;

- визначати фактори небезпечного впливу на якість товарів на кожній стадії еколого-технологічного циклу.

 

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

1. . Екологічні властивості товарів народного споживання. Предмет і завдання екологічної токсикології.;

2. Атмосфера, як ресурс для виробництва товарів народного споживання.;

3.  Гідросфера, як ресурс для       виробництва товарів народного споживання;

4. Ресурси літосфери та ґрунтів для виробництва    товарів народного споживання ; 

5. Ресурси флори та фауни для виробництва товарів народного споживання;

6. Виробнича стадія еколого-технологічного циклу товарів народного споживання;

7. Передспоживча стадія еколого-технологічного циклу товарів народного споживання ;

8. Токсичність товарів народного споживання та кількісні показники токсичності;

9. Фактори небезпеки товарів народного споживання;

10. Утилізаційна стадія  еколого-технологічного циклу товарів народного споживання

11. Екологічна токсикологія. Екотоксикокінетика. Екотоксикодинаміка. Екотоксикометрія .

12. Правові основи забезпечення безпеки товарів народного споживання:

13. Стандартизація та сертифікація товарів. Державна система стандартизації.