На теренах України є ґрунти, які при відповідному відношенні до них та технічному забезпеченню сільськогосподарських виробників можуть не тільки повною мірою задовольнити населення продуктами харчування, але й вивести державу з числа економічно незалежних держав.

Пошук нових технологій і технічних рішень виробництва сільськогосподарської продукції повинен проводитись через призму збереження енергоресурсів, які викликають турботу в усьому світі і залежать, в першу чергу, від способів і методів надання властивостей продукції для її збереження та подальшого використання.

Основним параметром, який впливає на термін збереження матеріалу, є його вологість. Підвищена вологість матеріалу при відповідній температурі призводить до втрат його якості, тому збереження сільськогосподарської продукції залежить від своєчасної зміни вологісного параметру. Об’єктом зміни вологості можуть бути різні сільськогосподарські матеріали на різних стадіях їх переробки (сировина, напівфабрикати, готові вироби).

Сільськогосподарська продукція рослинного походження є продуктами харчування, сировиною для харчової промисловості та інших галузей і в процесі підготовки до збереження, як правило, підлягає зниження вологості шляхом їх сушіння.

Продукція тваринництва є більш складними матеріалами у збереженні при просуванні до споживача. Втрата якості таких продуктів також залежить від зміни фізичних і фізіологічних властивостей.