Дисципліна «Загальна екологія (та неоекологія)» є складовою частиною загальної підготовки  бакалаврів напрямку 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування».  Курс навчання передбачає лекції (45 годин), практичні заняття (45 годин),  самостійну роботу (90 годин), всього 180 годин для денної та заочної форм навчання. Форма семестрового контролю – екзамен.
     Предметом дослідження є вивчення законів формування структури і функціонування, розвитку (природної та антропогенної динаміки) живих систем.
Мета викладання дисципліни – оволодіння студентами теоретичними і практичними знаннями з основ загальної екології, яка вивчає взаємозв’язки організмів та угрупувань із середовищем їх існування, з яким вони утворюють єдине ціле і в межах якого здійснюється процес трансформації речовини та енергії.
     Завдання курсу -   здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та вирішувати практичні проблеми у сфері екології, охорони довкілля і збалансованого природокористування, або у процесі навчання, що передбачає застосування основних теорій та методів наук про довкілля та характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.