• Дисципліна вільного вибору
  • для здобувачів першого (бакалаврського) рівня освітньо-професійної програми
  • «Інжиніринг переробних і харчових виробництв»
  • галузі знань 13 Механічна інженерія  
  •  спеціальності 133 Галузеве машинобудування

Кількість кредитів ECTS – 4, курс – 4, семестр – 7, лекції – 30 год., лабораторні роботи – 45 год., самостійна робота – 45 год., форма контролю – залік.

 Метою викладання навчальної дисципліни «Основи систем автоматизованого проектування обладнання харчових виробництв» є формування у студентів комплексу знань і практичних навичок, необхідних для ефективного використання систем автоматизованого проектування при виконанні проектно-конструкторських робіт у процесі освоєння інших загальноінженерних і спеціальних дисциплін, а також у майбутній професійній діяльності.

  • Основні завдання навчальної дисципліни «Основи систем автоматизованого проектування обладнання харчових виробництв» є:
  • – ознайомлення з принципами створення систем автоматизованого проектування;
  • – вивчення основних САПР, видів забезпечення САПР;
  • – освоєння методів роботи в САПР конструкторського та технологічного призначення.

 Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна «Основи систем автоматизованого проектування обладнання харчових виробництв» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в галузі машинобудування, переробних і харчових виробництв, що передбачає застосування певних знань та вмінь, визначених теорій та методів відповідної науки і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності

ЗК07. Здатність використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, програмні засоби та інтернет-ресурси.

 Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

СК04. Здатність застосовувати відповідні кількісні математичні, наукові та технічні методи, а також комп'ютерне програмне забезпечення для розв’язання типових задач спеціальності; здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

СК06. Здатність застосовувати базові знання основних галузевих нормативно - правових актів, довідкових матеріалів, чинних стандартів і технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів.

СК07. Здатність до графічного представлення технічних систем; конструювання машин на основі графічних моделей просторових форм та інструментів автоматизованого проектування.

СК13. Здатність комплектувати оптимальні технологічні лінії та комплекси машин переробних і харчових виробництв.

СК15. Здатність вибирати і використовувати сучасні технології; проектувати та управляти технологічними процесами й системами виробництва, первинної обробки, зберігання, транспортування та забезпечення якості сировини та продукції відповідних виробництв.

СК16. Здатність до використання технічних засобів автоматики і систем автоматизації технологічних процесів в переробних та харчових виробництвах.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

ПР33. Знати: стан і перспективи розвитку автоматизації виробничих процесів; основні поняття, визначення та термінологію систем управління; основні принципи побудови систем управління; аналітичні методи опису властивостей систем управління і їх елементів; елементи аналізу і синтезу систем керування, оцінювання їх надійності; основні технічні засоби систем управління та їх характеристики.

вміти:

ПР09. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології, програмні засоби та інтернет-ресурси для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру.

ПР17. Вміти розробляти деталі та вузли машин на базі систем автоматизованого проектування.

ПР16.Здійснювати технологічні, інженерні та інші розрахунки для харчових і переробних виробництв, зокрема із використанням комп'ютерного програмного забезпечення.

ПР19. Вміти поєднувати теорію і практику для розв'язування інженерних завдань, що належать до сфери професійної діяльності.

ПР25. Ставити та розв`язувати інженерні завдання галузевого машинобудування з використанням відповідних розрахункових і експериментальних методів.

ПР29. Використовувати: методики розрахунку і складання технологічних ліній, методи організації їх роботи; принципи розрахунку і комплектування переробних і харчових виробництв; технологію і організацію обслуговування технологічного обладнання; засоби і методи діагностування вузлів і агрегатів машин; оптимізацію виробничих процесів із зас

ПР06. Вміти укладати ділову документацію та працювати з джерелами технічної інформації державною та іноземною мовами.

ПР21. Застосовувати нормативні та довідкові дані для контролю відповідності технічної документації, виробів і технологій стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам.

ПР22. Виконувати кресленики простих і складних виробів із застосуванням елементів конструювання, стандартів та довідкових матеріалів з урахуванням технології виготовлення.

ПР23. Виконувати геометричне моделювання деталей, механізмів і конструкцій у вигляді просторових моделей та проекційних зображень, оформлювати результат у вигляді технічних і робочих креслень.

ПР31. Обґрунтовувати економічно доцільну технологію виробництва, обробки, зберігання і транспортування продукції відповідних виробництв.

володіти:

ПР04. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.

ПР13. Формувати і відстоювати власну світоглядну та громадську позицію, діяти соціально відповідально та свідомо.

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

  • 1. Мета створення , принципи побудови та характеристики сучасних САПР ОПТХВ.
  • 2. Проблема автоматизації проектування обладнання.
  • 3. Інструментальні засоби САПР.
  • 4. Сучасні програмні продукти САПР та їх тенденції розвитку.
  • 5. Система автоматизованого проектування КОМПАС-3D. Застосування Pro/ENGINEER,  Autodesk Mechanical Desktop, SolidWorks.
  • 6. Задачі синтезу, аналізу та оптимізації в автоматизованому проектуванні.
  • 7. Допустимі проектні рішення, проектні критерії, цільова функція.
  • 8. Специфіка інформаційного забезпечення САПР ОПТХВ
  • 9. Створення комплекту робочої документації.
  • 10. Технічне і організаційно-методичне забезпечення.