Мета дисципліни – одержання теоретичної і практичної підготовки по основним методам проектування цехів і дільниць підприємств легкої промисловості, розташування обладнання і основних служб.

Основні завдання вивчення дисципліни –  дати студентам необхідні знання по основним методам проектування цехів і дільниць підприємств легкої промисловості; ознайомити студентів з різними рішеннями по організації служб і підрозділів підприємств легкої промисловості; навчити студентів знаходити оптимальний метод розташування обладнання в цехах.

Найменування та опис компетентностей, формування котрих забезпечує вивчення дисципліни.

Інтегральна компетентність.

ІК01. Здатність розв’язувати спеціалізовані практичні завдання галузевого машинобудування, що передбачає застосування певних теорій і  методів механічної інженерії та має ознаки комплексності й невизначеності умов.

Загальні компетентності.

ЗК01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.

ЗК02. Здатність використовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК08. Здатність шукати, обробляти та аналізувати інформацію з різних джерел.

 Спеціальні (фахові, предметні) компетентності.

СК01. Здатність застосовувати базові знання з фундаментальних та інженерних наук (фізики, математики, хімії, механіки, опору матеріалів, теплотехніки, електротехніки і електроніки, гідравліки) наук в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін.

 Передумови для вивчення дисципліни.

Основною метою проектування є розробка найбільш економічних проектів цехів і малих підприємств, що забезпечують випуск високоякісної продукції за найбільш сприятливих умов праці. У сучасних умовах проектування цехів і малих підприємств стає комплексною проблемою, об'єднуючою передові досягнення технології, економіки і організації промисловості, будівництва, транспорту. Скороченню термінів і трудомісткості проектування сприяє переклад розрахункових і графічних робіт на ЕОМ за допомогою різноманітних пакетів програм.

Дисципліна «Проектування виробництв» ґрунтується на вивчені таких  дисциплін як «Основи розрахунку і конструювання типових машин», «Хімічна технологія та обладнання підприємств»,  «Механічна технологія та обладнання підприємств»  і ін.

Очікувані результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

знати:

ПР01. Знати і розуміти засади фундаментальних та інженерних наук, механіки, машинобудування та окреслювати перспективи їхнього розвитку.

ПР15. Знати і розуміти розділи фундаментальних та інженерних наук на рівні, необхідному для досягнення результатів освітньої-професійної програми.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

вміти:

ПР02. Вміти критично осмислити основні теорії, принципи, методи та поняття у навчанні та професійній діяльності.

ПР06.Вміти укладати ділову документацію та працювати з джерелами технічної інформації державною та іноземною мовами.

ПР10. Вміти збирати, аналізувати, використовувати, упорядковувати та  інформацію під час здійснення професійної діяльності.

ПР11. Реалізовувати отримані знання, оцінювати ризики, передбачати можливі обмеження та оцінювати їх вплив на остаточний результат.

ПР19. Вміти поєднувати теорію і практику для розв'язування інженерних завдань, що належать до сфери професійної діяльності.

ПР21. Застосовувати нормативні та довідкові дані для контролю відповідності технічної документації, виробів і технологій стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

мати:

ПР03. Мати базові навички аналізу та синтезу інженерних об’єктів, процесів та методів.

 

 Програма навчальної дисципліни

 Модуль 1.

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Організація проектування.

Поняття проектування. Функції генерального проектувальника. Проекти будівель підприємств побутового обслуговування. Проектування нового будівництва, реконструкції і технічного переозброєння діючих підприємств. Проектна документація.

Тема 2. Типове і індивідуальне проектування.

Типові проекти. Індивідуальні проекти. Проекти для експериментального будівництва, а також для реконструкції існуючих підприємств. Порядок розробки, узгодження, експертизи, твердження, застосування і відміни типової проектної документації при проектуванні будівель різних типів. Структура проектних робіт.

Тема 3. Склад і зміст проекту.

Пояснююча записка. Архітектурно-будівельна частина. Технологічна частина. Кошторисна документація. Стадії розробки проекту.

Змістовий модуль 2.

Тема 4. Система автоматизації проектування.

Комплексна програма по автоматизації проектних робіт. Комплекс засобів автоматизації проектування. Людино-машинна система. Розробка і застосування САПР об'єктів будівництва. Методичне забезпечення. Математичне забезпечення. Інформаційне забезпечення.

Тема 5. Функціональна структура підприємств як основа проектування.

Функції підприємств. Характер виконуваних функцій. Функціональні групи приміщень. Малі підприємства. Основний виробничий підрозділ промислового підприємства. Виробнича дільниця. Робоче місце. Структура невиробничих підрозділів.

 Модуль 2.

Змістовний модуль 3.

Тема 6. Класифікація цехів і підприємств. початкові дані і визначення річної виробничої програми

Класифікаційні ознаки підприємств. Початкові дані для проектування цехів і підприємств. Типи виробництва. Групова організація виробництва. Проектування за точною програмою. Проектування за приведеною програмою. Проектування за умовною програмою.  

Тема 7. Проектування допоміжних служб цеху.

Інструментальна служба цеху. Ремонтно-механічна служба цеху. Цехові склади.

Змістовний модуль 4.

Тема 8. Об'ємно-планувальні рішення підприємств побутового обслуговування.

Планувальне рішення підприємства побутового обслуговування. Мета планування будівлі. Порядок планування будівлі. Оптимальний варіант планувального рішення. Містобудівні і природнокліматичні фактори. Вибір поверховості будівлі.

Тема 9. Будівельне проектування.

Основні поняття і норми будівельного проектування. Основні координаційні розміри будівель. Основні елементи будівель. Рекомендована сітка колон.