На теренах України є ґрунти,  при бережливому відношенні до яких і якісному техніко - технологічному забезпеченню  виробників сільськогосподарської продукції,  можуть не тільки у повній мірі задовольнити населення всіми необхідними продуктами харчування, але й вивести державу з числа економічно незалежних держав. Пошук нових технологій і технічних рішень, при нарощуванні обємів виробництва сільськогосподарської продукції, повинен проводитись через призму збереження енергоресурсів, які викликають турботу в усьому світі. З іншої сторони, вироблену сільськогосподарську продукцію необхідно без втрат доправити до споживача, що  залежить від способів і методів надання продукції властивостей, які дозволять її зберігати  та транспортувати на будь - які відстані.

        Основним чинником, який впливає на термін збереження матеріалу та його транспортування, є нормативна вологість. Підвищена вологість матеріалу при певній температурі призводить до втрат його якісних параметрів і тому вчасний обробіток забезпечує умови збереження сільськогосподарської продукції у визначенні терміни.  Транпортування або будь яке переміщення, у свою чергу,  призводить до втрати кількістних параметрів продукції.

         Об’єктом зміни вологості можуть бути  сільськогосподарські матеріали на різних стадіях їх виробництва від збирання до переробки (сировина, напівфабрикати, готові вироби). Як правило, сльськогосподарська продукція рослинного походження підлягає зниженню вологості шляхом її сушіння.

         Продукція галуззі тваринництва є більш складним матеріалом у збереженні та переміщенні до споживача. Втрата якості таких продуктів також залежить від зміни фізичних і фізіологічних властивостей.