Надзвичайно швидкі зміни у сучасному світі обумовлюють підвищені вимоги до професії інженера та інженерної освіти. Технічний прогрес визначає рівень розвитку як конкретної країни, так і цивілізації в цілому. Видатний наш сучасник, винахідник, інженер та підприємець Ілон Маск сказав: «Я можу або спостерігати як це відбувається, або бути частиною цього». Сучасний фахівець повинен вміти вирішувати творчі задачі – задачі без чіткого формулювання та готового алгоритму дій, а також з невідомою областю пошуку. Лише тоді він буде не спостерігачем технічного прогресу, а активним та успішним його учасником.

Метою навчальної дисципліни «Мистецтво інженерної творчості» є надання її слухачам компетентностей для ефективного вирішення творчих інженерних задач, зокрема знання методів інженерної творчості, вміння формулювати та вирішувати задачі пошуку нових інженерних рішень та навички застосування цих методів.

Вивчивши дисципліну «Мистецтво інженерної творчості» слухачі:

‒ зрозуміють, що метод проб і помилок не є найкращим для вирішення творчих інженерних задач;

– отримають знання, вміння та навички розв’язання творчих інженерних задач з мінімальними затратами часу та засобів;

– зможуть застосувати методи інженерної творчості для вирішення практичних задач як під час вивчення спеціальних дисциплін, так і в наступній інженерній діяльності;

– підвищать свій інтелектуальний рівень як фахівці з індивідуальною системою творчого мислення.