Як навчальна дисципліна, основи наукових досліджень забезпечує формування у фахівців комплексу професійних знань щодо вміння відбирати та аналізувати необхідну інформацію за темою наукового дослідження: формулювати його задачі, розробляти теоретичні передумови, планувати і проводити експеримент, а також обробляти та узагальнювати його результати і формулювати висновки.

Метою курсу є ознайомлення студентів з основними науковими поняттями, методологією і методикою наукових досліджень та винахідницькою роботою.

Завданням курсу є привити студентам вміння відбирати та аналізувати необхідну інформацію за темою наукового дослідження: формулювати його задачі, розробляти теоретичні передумови, планувати і проводити експеримент, а також обробляти та узагальнювати його результати і формулювати висновки.

По завершенню вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» студенти зможуть:

– застосовувати відповідні кількісні математичні, наукові і технічні методи аналізу, діагностики та дослідження властивостей матеріалів;

– застосовувати системний підхід до вирішення інженерних проблем, розробляти методичні та нормативні документи, пропозиції щодо їх впровадження;

– застосовувати знання сучасних методів дослідження матеріалів для вирішення матеріалознавчих завдань;

– виконувати науково-дослідницькі роботи, збирати, узагальнювати науково-технічну інформацію за тематиками досліджень, обробляти та аналізувати результати експериментів, розробляти та використовувати нормативні документи, звіти, супровідну документацію.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів, а саме:

– навчального модуля № 1 «Класифікація наукових досліджень. Види, етапи та методи наукового дослідження»;

– навчального модуля № 2 «Статистичні зв’язки. Проведення дослідів та відображення їх результатів. Винахідницька робота».