Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія лісозаготівель та лісового господарства» є опанування студентами знань з технології лісозаготівель та лісового господарства.

 

Основні завдання навчальної дисципліни «Технологія лісозаготівель та лісового господарства»:

– вивчити технології лісового господарства;

– поглибити знання студентів про сучасні машини та механізований інструмент лісосічних робіт;

– вивчити загальні поняття про лісозаготівельний комплекс;

– одержати знання про виробничий процес лісосічних робіт, способи трелювання деревинної сировини, очищення лісосік з утилізацією відходів, відвантаження деревинної сировини, основи організації технологічного процесу лісосічних робіт, класифікацію та застосування рубок головного користування, рубки догляду за лісом;

– сформувати компетенції, які необхідні для розв’язування виробничих проблем раціонального використання технічних засобів відповідно до конкретних умов роботи.

 

Компетентності та заплановані результати навчання.

 

Дисципліна «Технологія лісозаготівель та лісового господарства» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність.

ІК01. Здатність розв’язувати спеціалізовані практичні завдання галузевого машинобудування, що передбачає застосування певних теорій і  методів механічної інженерії та має ознаки комплексності й невизначеності умов.

Загальні компетентності.

ЗК01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.

ЗК02. Здатність використовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК08. Здатність шукати, обробляти та аналізувати інформацію з різних джерел.

Спеціальні (фахові) компетентності.

СК01. Здатність застосовувати базові знання з фундаментальних та інженерних наук (фізики, математики, хімії, механіки, опору матеріалів, теплотехніки, електротехніки і електроніки, гідравліки) наук в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін.

СК05. Здатність розуміти завдання сучасного виробництва, спрямовані на задоволення потреб споживачів, вирішувати економічні задачі, пов’язані із підвищенням ефективності виробництва.

СК08. Здатність застосовувати знання основ охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки під час роботи з устаткуванням та обладнанням.

СК10. Здатність використовувати знання, щоб вибирати конструкційні матеріали, устаткування, процеси.

СК11. Здатність застосовувати та інтегрувати знання і розуміння основних принципів енергозбереження та ефективності використання ресурсного потенціалу в машинобудуванні.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

знати:

 

ПР01. Знати і розуміти засади фундаментальних та інженерних наук, механіки, машинобудування та окреслювати перспективи їхнього розвитку.

ПР15. Знати і розуміти розділи фундаментальних та інженерних наук на рівні, необхідному для досягнення результатів освітньої-професійної програми.

ПР24. Розуміти проблеми охорони праці та правові питання і передбачати соціальні й екологічні наслідки реалізації технічних завдань.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

вміти:

 

ПР02. Вміти критично осмислити основні теорії, принципи, методи та поняття у навчанні та професійній діяльності.

ПР06. Вміти укладати ділову документацію та працювати з джерелами технічної інформації державною та іноземною мовами.

ПР10. Вміти збирати, аналізувати, використовувати, упорядковувати та інтерпретувати інформацію під час здійснення професійної діяльності.

ПР11. Реалізовувати отримані знання, оцінювати ризики, передбачати можливі обмеження та оцінювати їх вплив на остаточний результат.

ПР19. Вміти поєднувати теорію і практику для розв'язування інженерних завдань, що належать до сфери професійної діяльності.

ПР20. Обґрунтовувати економічно доцільну технологію виробництва, обробки, зберігання і транспортування продукції відповідних виробництв.

ПР21. Застосовувати нормативні та довідкові дані для контролю відповідності технічної документації, виробів і технологій стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам.

ПР26. Уміти виконувати розрахунки характеристик, якостей і оцінювати міцність машин та обладнання різних типів, енергетичних, електротехнічних установок, систем, пристроїв та інших об’єктів галузі, їх основних конструктивних елементів.

ПР27. Дотримуватися правил екологічної безпеки, організовувати процес утилізації відходів та забезпечувати енергоощадність виробництв.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

мати:

 

ПР03. Мати базові навички аналізу та синтезу інженерних об’єктів, процесів та методів.