Мета дисципліни – отримання необхідних знань і освоєння технологій ремонту деталей машин, а також ознайомлення студентів із основними поняттями причин виходу із ладу деталей машин, причини їх спрацювань, деформації неполадки і вплив дефектів деталей на якість подальшої роботи сільськогосподарських машин.

Основні завдання вивчення дисципліни

- привити студентам вміння вибирати спосіб ремонту, інструмент, обладнання, матеріали необхідні для його проведення та засвоїти основні принципи технології ремонту

- визначати основні недоліки машин, при яких вони не відповідають хоча б одній із технічних вимог;

- знати технологічні методи усування неполадок сільськогосподарських машин із високою якістю їх усунення із мінімальними затратами;

- вміти виявляти недоліки машин за їх зовнішніми ознаками без розбирання, при яких вони не відповідають одній із технологічних вимог;

- вміти використовувати технологічне обладнання для проведення високоякісного ремонту машинно-тракторного парку сільськогосподарських машин.

Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетенція. ІК01. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі сільськогосподарського виробництва, що передбачає застосування певних знань та вмінь, технологічних методів та прийомів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

ЗК01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.

ЗК02. Здатність використовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК04. Здатність працювати в команді, використовуючи навички міжособистісної взаємодії.

ЗК05. Здатність спілкуватися державною мовою для донесення до фахівців і нефахівців інформації та власного досвіду в галузі професійної діяльності.

ЗК08. Здатність шукати, обробляти та аналізувати інформацію з різних джерел.

СК01. Здатність застосовувати базові знання з фундаментальних та інженерних наук (фізики, математики, хімії, механіки, опору матеріалів, теплотехніки, електротехніки і електроніки, гідравліки) наук в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін.

СК06. Здатність застосовувати базові знання основних галузевих нормативно-правових актів, довідкових матеріалів, чинних стандартів і технічних умов, інструкцій та інших нормативно-розпорядчих документів.

СК07. Здатність до графічного представлення технічних систем.

СК08. Здатність застосовувати знання основ охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки під час роботи з устаткуванням та обладнанням.

СК10. Здатність використовувати знання, щоб вибирати конструкційні матеріали, устаткування, процеси.

СК14 Здатність застосовувати знання з конструювання, виробництва, регулювання, обслуговування, діагностування, ремонту і планування організації робочих процесів машин і обладнання сільськогосподарського виробництва і тваринництва.

 Очікувані результати навчання

ПР03. Мати базові навички аналізу та синтезу інженерних об’єктів, процесів та методів.

ПР16. Уміти розв’язувати типові спеціалізовані задачі, що пов’язані з проектуванням, конструюванням, технологією виробництва, ремонтом, експлуатацією, обслуговуванням та утилізацією машин та обладнання різних типів, енергетичних, електротехнічних установок, систем, пристроїв та інших об’єктів галузі, їх основних конструктивних елементів.

ПР18. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі машинобудування.

ПР19. Вміти поєднувати теорію і практику для розв'язування інженерних завдань, що належать до сфери професійної діяльності.

ПР21. Застосовувати нормативні та довідкові дані для контролю відповідності технічної документації, виробів і технологій стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам.

ПР22. Виконувати кресленики простих і складних виробів із застосуванням елементів конструювання, стандартів та довідкових матеріалів з урахуванням технології виготовлення.

ПР23. Виконувати геометричне моделювання деталей, механізмів і конструкцій у вигляді просторових моделей та проекційних зображень, оформлювати результат у вигляді технічних і робочих креслень.

ПР26. Уміти виконувати розрахунки характеристик, якостей і оцінювати міцність машин та обладнання різних типів, енергетичних, електротехнічних установок, систем, пристроїв та інших об’єктів галузі, їх основних конструктивних елементів.

ПР27. Дотримуватися правил екологічної безпеки, організовувати процес утилізації відходів та забезпечувати енергоощадність виробництв.