1. Мета вивчення дисципліни.

Формування системи теоретичних знань щодо формування та реалізації сучасних стратегій соціально-економічного розвитку на глобальному рівні, в різних групах країн, а також набуття практичних умінь результативного аналізу та обґрунтування рекомендацій щодо стратегій соціально-економічного розвитку на різних рівнях глобальної економічної системи.

2. Завдання вивчення дисципліни.

Засвоєння основних теоретичних положень сучасної геоекономічної науки, її ролі й значення у зовнішньоекономічній політиці  держави, визначенні зовнішньоекономічних пріоритетів; оволодіння навичками зі стратегічного планування, розробки механізму реалізації стратегії та її концептуальних задумів.

3. Найменування та опис компетентностей, формування котрих забезпечує вивчення дисципліни.

Інтегральна компетентність

Здатність виявляти та розв’язувати складні задачі і проблеми, генерувати нові ідеї у сфері міжнародних економічних відносин та/або під час навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.

Фахові компетентності спеціальності

СК 2. Здатність розробляти та аналізувати моделі розвитку національних економік і визначати їхню роль у сучасній світогосподарській системі.

СК 7. Здатність аналізувати й оцінювати геоекономічні стратегії країн з позиції національних економічних інтересів.

СК 8. Здатність прогнозувати тенденції розвитку міжнародних ринків з урахуванням кон’юнктурних змін.

4. Передумови для вивчення дисципліни.

Пререквізити дисципліни:

· Міжнародні відносини та світова політика;

· Політологія;

· Країнознавство;

· Теорія міжнародних відносин;

· Європейська інтеграція;

· Макроекономіка;

· Регіональна економіка;

5. Результати навчання.

По завершенню вивчення навчальної дисципліни «Геоекономічні стратегії національних економік» студенти мають:

вміти:

ПРН 7. Досліджувати й аналізувати моделі розвитку національних економік та обґрунтовувати заходи досягнення їх стратегічних цілей в умовах трансформації світогосподарських відносин.

ПРН 12. Визначати геоекономічні стратегії країн та їхні регіональні економічні пріоритети з урахуванням національних економічних інтересів і безпекової компоненти міжнародних економічних відносин у контексті глобальних проблем людства й асиметричності розподілу світових ресурсів.