Мета дисципліни «Теорія та практика зовнішньої торгівлі» – формування у студентів розуміння закономірностей, логіки та механізмів міжнародної торгівлі, отримання знань і практичних навичок щодо сучасних форм організації та методів міжнародного обміну товарами і послугами, а також укладання міжнародних комерційних контрактів.

Завдання  вивчення дисципліни «Теорія та практика зовнішньої торгівлі» спрямовані на формування у студентів компетентності щодо: сутності концепцій, етапів і показників розвитку міжнародної торгівлі, сучасних форм організації міжнародного обміну товарами, послугами, патентами та ліцензіями, особливостей і тенденцій застосування методів міжнародної торгівлі, формування та розвитку системи регулювання міжнародної торгівлі на корпоративному, національному, міжнаціональному, наднаціональному та глобальному рівнях, формування навичок документального оформлення торговельних угод, сутності та процесу укладання міжнародних комерційних контрактів, організації процесу виконання укладених торговельних контрактів, нормативно-правового регламентування міжнародних комерційних контрактів та врегулювання міжнародних комерційних спорів.

В  результаті  вивчення  дисципліни  студенти  повинні знати: типи, організаційні форми та методи міжнародної торгівлі, теорії міжнародної торгівлі, тарифне регулювання міжнародної торгівлі, нетарифне регулювання міжнародної торгівлі, структуру, зміст міжнародних контрактів, сучасну торговельну політику України.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен: вміти: розраховувати та проаналізувати основні показники міжнародної торгівлі, оформлювати розрахункові та товаросупровідні документи, використовувати правила розгляду суперечок і ведення арбітражного розбирання, досліджувати наслідки глобалізації світової економіки, проводити маркетингове дослідження зовнішнього ринку, пошук зарубіжних партнерів, встановлення контактів з іноземною фірмою, аналізувати умови платежів і поставок, проводити переговори і узгодження проекту контракту.

Дисципліна «Теорія та практика зовнішньої торгівлі» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність вирішувати практичні завдання у сфері міжнародних відносин у цілому та міжнародних економічних, зокрема, професійної діяльності (у т.ч. у процесі навчання), що передбачає застосування новітніх теорій та методів при здійсненні комплексних досліджень світогосподарських зв’язків.

Здатність проводити дослідження економічних явищ та процесів у міжнародній сфері з урахуванням причинно-наслідкових та просторово-часових зв’язків.

Здатність використовувати набуті знання, розуміти предметну область та професію на практиці, бути відкритим до застосування знань з урахуванням конкретних ситуацій

Фахові  компетентності

Здатність брати участь у ділових міжнародних організаційно-правових відносинах, обґрунтовувати власну думку щодо конкретних умов реалізації форм МЕВ на мега-, макро-, мезо-  і  мікрорівнях.

Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

Здатність працювати в команді.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен

Розраховувати та оцінювати  показники розвитку зовнішньої торгівлі держав, ефективність експортно/імпортної діяльності їх суб’єктів, й, у цілому, обсяги та динаміку міжнародної торгівлі 

Проводити самостійні дослідження проблем історії економіки та економічної думки із використанням наукових теорій та концепцій, наукових методів та міждисциплінарних підходів.

Досліджувати економічні явища в історичному розріз, виділяючи й узагальнюючи тенденції.

Демонструвати знання про природу та характер розвитку та взаємодій окремих країн та регіонів на глобальному, регіональному та локальному рівнях.

Усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя, дотримуватися принципів безперервного розвитку та постійного самовдосконалення, зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності досягнення суспільства.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів, а саме:

– навчального модуля № 1 «ТОРГІВЛЯ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ». 

– навчального модуля № 2 «СВІТОВИЙ РИНОК ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ». 

Кожен з модулів є логічною завершеною, відносно самостійною, цілісною частиною навчального плану, засвоєння якого передбачає проведення модульної контрольної роботи та аналіз результатів її виконання.