У системі теоретичних економічних дисциплін історія економіки та міжнародних економічних відносин займає одне з провідних місць. Історія економіки та міжнародних економічних відносин нагромаджує конкретні факти економічного розвитку окремих країн та аналізує економічні процеси, які відбувалися у різні епохи, слідкує за зміною форм господарського розвитку в їх хронологічній послідовності. Історія економіки та міжнародних економічних відносин дає можливість побачити, як здійснюється хід перетворень одних господарських форм на інші, в якому порядку відбувається процес їх зміни. Відтак, вивчення цієї дисципліни значною мірою сприяє формуванню економічної культури і наукового світогляду майбутніх спеціалістів.

Мета дисципліни - формування знань про історичний розвиток господарства та економічної думки Європейської цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

Завдання  даної дисципліни  - на методологічних засадах цивілізаційної парадигми розвитку суспільства сформувати сучасне економічне мислення та світогляд студентів, забезпечити оволодіння ними знаннями та методами історичного аналізу економічних процесів.

Курс історії економіки охоплює економічний розвиток провідних країн світу та України, починаючи зі стародавніх часів і закінчуючи сучасністю. Історія економіки розкриває передумови та закономірності еволюції світової економічної науки, систематизує та аналізує економічні знання. Вона висвітлює економічні концепції головних шкіл і напрямків економічної думки, знайомить з досягненнями видатних учених - економістів. Завданням дисципліни є формування економічної культури спеціалістів; формування історико-економічного мислення; усвідомлення сучасних економічних теорій; генезис економічних законів та категорій.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

-     різні підходи до періодизації історії; історичні джерела;

-     типи господарських систем в їх хронології та специфіці по окремих світових країнах і Україні;

-     основні економічні явища та процеси; економічні теорії та школи; твори провідних економістів;

-     віхи в розвитку економічної науки та господарства.

вміти:

-     вміти користуватися методами наукового аналізу економічних явищ і процесів;

-     вільно володіти економічною термінологією; вміти висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів;

-     мати навички - роботи з спеціалізованою економічною літературою та періодикою, з метою пошуку потрібної та достовірної інформації;

-     оцінювати найважливіші господарські процеси та явища в контексті економічних шкіл;

-     формування власного погляду на інформацію, критичного ставлення до неї.