Композити та дисперсні матеріали завдяки унікальним властивостям широко застосовують в сучасному машинобудуванні, приладобудуванні та електротехніці. Здатність композитних та дисперсних матеріалів на стадії формування забезпечувати задану структуру зумовила розширення області застосування традиційних матеріалів та значно підвищила їх механічні, теплофізичні, технологічні та експлуатаційні властивості.

На сьогодні в світовій практиці створені і успішно використовуються композитні матеріали на полімерній, металевій та неорганічній основах, що армовані дисперсними й волокнистими різнофункціональними наповнювачами. Застосування даних матеріалів дозволяє різко підвищити міцність, жорсткість, опір ударним навантаженням, надає можливість регулювати в широких межах тепло- і  електропровідність, магнітні властивості матеріалів. В даний час практично неможливо уявити собі ракетно-космічну, літако- і суднобудівну галузі, а також автомобілебудування без використання дисперсних та композитних матеріалів, які суттєво підвищують технологічні й ергономічні показники якості продукції, зменшують масу, вартість тощо.

Перспективним і розповсюдженим класом конструкційних матеріалів є дисперсні матеріали, які отримують методом порошкової металургії. Даний метод дозволяє отримувати матеріали та вироби, які недоцільно або неможливо отримати іншими методами. Це, насамперед, тугоплавкі матеріали, складнолеговані жароміцні сплави, псевдосплави, композиції із металів та неметалів, пористі матеріали та вироби із них. При використанні методу порошкової металургії суттєво зменшується матеріалоємність виробів, збільшується коефіцієнт використання матеріалу, підвищується продуктивність праці, знижуються енерговитрати. Нині розширюється сфера застосування порошкової металургії у різноманітних галузях промисловості, вдосконалюється її технологія.

Основні питання даного курсу:

Частина перша: Структура, властивості та класифікація композитних матеріалів. Композитні матеріали на полімерній основі (ПКМ). Композитні матеріали на металевій основі (МКМ). Композитні матеріали на неорганічній основі (ККМ).

Частина друга: Основи порошкової металургії. Методи отримання порошків. Властивості металевих порошків. Технологія та методи формування порошків. Спікання порошкових сумішей.

 

Мета дисципліни – формування знань з основ теорії та технології отримання металевих порошків, номенклатурою сучасних композитних матеріалів, їх структурою та властивостями; методів виробництва композитних та порошкових виробів різного призначення, питань теорії процесів та обладнання порошкової металургії.


 



Accessibility

Background Colour

Font Face

Font Size

1

Text Colour