Кількість кредитів ECTS – 4, курс – 2, семестр – 3, лекції – 45 год., практичні заняття – 30 год., самостійна робота – 45 год., форма контролю – іспит.

 

Метою викладання дисципліни “Технологія зберігання та переробки зерна” є опанування студентами знань хімічного складу, фізіології зерна як об'єкта зберігання, його фізичних властивостей, наукових принципів, які покладено в основу зберігання зерна,

Завдання вивчення дисципліни – ознайомити студентів з характеристикою різних видів зернової продукції, способами післязбиральної обробки, режимами і способами зберігання, технології переробки зерна, тощо.

 

Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна «Технологія зберігання та переробки зерна» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.

Загальні компетентності

К01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності

К02. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями

К05. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел.

К06. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

К09. Навички здійснення безпечної діяльності.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

К17. Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів.

К18. Здатність забезпечувати якість і безпеку продукції на основі відповідних стандартів та у межах систем управління безпечністю харчових продуктів під час їх виробництва і реалізації.

К20. Здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки.

К21. Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів.

К22. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач.

К26. Здатність формувати комунікаційну стратегію в галузі харчових технологій, вести професійну дискусію.

Очікувані результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

ПР05. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

вміти:

ПР01. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.

ПР02. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.

ПР03. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру.

ПР04. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань.

ПР05. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

ПР06. Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.

ПР08. Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі.

ПР11. Визначати відповідність показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції нормативним вимогам за допомогою сучасних методів аналізу (або контролю).

ПР13. Обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або реконструйованих підприємств (цехів), знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів запроектованого асортименту.

володіти:

ПР18. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

1. Характеристика зернової маси як об’єкта зберігання і переробки

2. Післязбиральна обробка зернових мас

3. Активне вентилювання зернових мас

4. Сушіння зерна

5. Способи зберігання зернових мас

6.  Технологія оцінки зерна пшениці та жита

7. Переробка зерна на борошно

8. Технологія виробництва круп