Мета і завдання дисципліни «Універсальні системи комп’ютерної математики»

 Мета вивчення дисципліни.

Метою вивчення дисципліни «Універсальні системи комп’ютерної математики» є опанування здобувачами вищої освіти знань про такі універсальні системи комп’ютерної математики як Maple, Mathcad, Mathematica, MATLAB, а також їх можливості для розв’язання задач галузевого машинобудування.

 Завдання вивчення дисципліни.

Основні завдання вивчення дисципліни:

– дати студентам необхідні знання про такі універсальні системи комп’ютерної математики як Maple, Mathcad, Mathematica, MATLAB;

– ознайомити студентів з можливостями для розв’язання задач галузевого машинобудування в середовищах універсальних систем комп’ютерної математики;

– навчити студентів користуватись засобами програмування універсальних систем комп’ютерної математики.

 

Найменування та опис компетентностей, формування котрих забезпечує вивчення дисципліни.

Інтегральна компетентність.

Здатність особи розв’язувати спеціалізовані практичні завдання галузевого машинобудування, що передбачає застосовування певних теорій і методів механічної інженерії та має ознаки комплексності й невизначеності умов.

Загальні компетентності.

ЗК1. Здатність до абстрактного мислення.

ЗК4. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності.

ФК3. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

ФК4. Здатність втілювати інженерні розробки у галузевому машинобудуванні з урахуванням технічних, організаційних, правових, економічних та екологічних аспектів за усім життєвим циклом машини: від проектування, конструювання, експлуатації, підтримання працездатності, діагностики та утилізації.

ФК6. Здатність оцінювати техніко-економічну ефективність типових систем та їхніх складників на основі застосовування аналітичних методів, аналізу аналогів та використання доступних даних.

ФК8. Здатність реалізовувати творчий та інноваційний потенціал у проектних розробках в сфері галузевого машинобудування.

ФК10. Здатність розробляти плани і проекти у сфері галузевого машинобудування за невизначених умов, спрямовані на досягнення мети з урахуванням наявних обмежень, розв’язувати складні задачі і практичні проблеми підвищування якості продукції та її контролювання.

 

Передумови для вивчення дисципліни.

Дисципліна «Універсальні системи комп’ютерної математики» ґрунтується на вивчені таких дисциплін як «Вища математика», «Інформаційні технології», «Опір матеріалів», «Теоретична механіка», «Теорія механізмів і машин», «Деталі машин».

 

Результати навчання.

РН2. Знання та розуміння механіки і машинобудування та перспектив їхнього розвитку.

РН3. Знати і розуміти системи автоматичного керування об'єктами та процесами галузевого машинобудування, мати навички їх практичного використання.

РН4. Здійснювати інженерні розрахунки для вирішення складних задач і практичних проблем у галузевому машинобудуванні.

РН7. Готувати виробництво та експлуатувати вироби, застосовуючи автоматичні системи підтримування життєвого циклу.

РН9. Обирати і застосовувати потрібне обладнання, інструменти та методи.

РН10. Розуміти проблеми охорони праці та правові аспекти інженерної діяльності у галузевому машинобудуванні, навички прогнозування соціальних й екологічних наслідків реалізації технічних завдань.

РН12. Застосовувати засоби технічного контролю для оцінювання параметрів об'єктів і процесів у галузевому машинобудуванні.

РН13. Розуміти структуру і взаємодію служб підприємств галузевого машинобудування.

РН18. Оцінювати надійність та довговічність сучасних технологічних машин як складних мехатронних систем.