АНОТАЦІЯ ДИСЦИПЛІНИ «АВТОМАТИЗАЦІЯ І ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ»

 

2.1. Мета вивчення дисципліни вирішення завдань автоматизації технологічних процесів із використанням сучасних технічних засобів.

 

2.2. Завдання вивчення дисципліни структура систем автоматизації технологічних процесів, системи автоматизації і оптимізації технологічних процесів, методи оптимізації автоматизованих систем машин і автоматичних ліній.

 

2.3. Найменування та опис компетентностей, формування котрих забезпечує вивчення дисципліни

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні задачі та практичні проблеми автоматизації та комп´ютерно-інтегрованих технологій у професійній діяльності та/або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або провадження інноваційної діяльності та характеризується комплексністю та невизначеністю умов і вимог (Тема 3.4. Задача оптимізації структури процесу і вибору структурно-компонувальних схем при заданих методах обробки поверхонь деталі; Тема 3.7. Задача оптимізації структури процесу і вибору структурно-компонувальних схем при заданих методах обробки поверхонь деталі).

Загальні компетентності

ЗК1. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні (Тема 3.9. Порівняння методу пошуку оптимального варіанту маршруту обробки на основі ймовірнісних і детермінованих оцінок критерію)

ЗК2. Здатність генерувати нові ідеї (креативність) (Тема 3.6. Метод генерування варіантів технологічного процесу та класифікації схем верстатних систем за ступенем концентрації операцій)

ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу (Тема 3.6. Метод генерування варіантів технологічного процесу та класифікації схем верстатних систем за ступенем концентрації операцій)

ЗК4. Здатність працювати в міжнародному контексті (Тема 3.1. Основні тенденції сучасного розвитку автоматизації технологічних процесів обробки тиском і різанням).

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

СК3. Здатність застосовувати методи моделювання та оптимізації для дослідження та підвищення ефективності систем і процесів керування складними технологічними та організаційно-технічними об´єктами (Тема 3.6. Задача оптимізації структури процесу і вибору структурно-компонувальних схем при заданих методах обробки поверхонь деталі)

СК4. Здатність аналізувати виробничо-технологічні системи і комплекси як об’єкти автоматизації, визначати способи та стратегії їх автоматизації та цифрової трансформації (Тема 3.4. Задача оптимізації структури процесу і вибору структурно-компонувальних схем при заданих методах обробки поверхонь деталі)

СК5. Здатність інтегрувати знання з інших галузей, застосовувати системний підхід і враховувати нетехнічні аспекти при розв’язанні інженерних задач та проведенні наукових досліджень (Тема 1.1. Особливості автоматизації дискретного виробництва у різних галузях).

Додаткові спеціальні компетентності до програми освітньо-наукової підготовки магістрів

СК11. Здатність застосовувати проблемно-орієнтовані методи аналізу, синтезу та оптимізації систем автоматизації, кіберфізичних виробництв, процесів управління технологічними комплексами (Практичне заняття № 4. Розробка керуючої програми для свердлильної обробки у системі «T-FLEX ЧПУ»)

 

2.4. Передумови для вивчення дисципліни

Пререквізити дисципліни:

1.                     Комп'ютерні технології та програмування;

2.                     Технічні засоби автоматизації;

3.                     Теорія автоматичного керування;

4.                     Проектування систем автоматизації;

5.                     Автоматизація технологічних процесів та виробництв;

6.                     Виконавчі механізми і регулюючі органи.

 

2.5. Результати навчання

Після завершення вивчення дисципліни студент повинен:

а) знати:

1. загальну тенденцію та проблеми автоматизації технологічних процесів;

2. структури та функції систем автоматизації технологічних процесів;

3. методи оптимізації автоматизованих систем машин і автоматичних ліній;

4. технологічних процесів.

 б) вміти:

1. проводити аналіз технологічного процесу як об’єкта управління;

2. застосовувати методи підготовки керуючих програм для механічної обробки деталей.