Структура харчування населення, яка пов'язана з основними причинами смертності в різних країнах, характеризується високим вмістом  насичених жирів солі, рафінованих цукрів та низьким вмістом ненасичених жирів, зернових, бобових, фруктів та овочів. Раціон сучасної людини має, в середньому, достатню енергетичну цінність, проте не забезпечує фізіологічних потреб організму у вітамінах, мінеральних речовинах, органічних кислотах, харчових волокнах.

Сьогодні харчові продукти інтенсивно досліджуються на предмет додаткових фізіологічних переваг, які можуть знизити ризик хронічних захворювань чи іншим чином оптимізувати здоров'я. Саме такі дослідження призвели до глобального інтересу щодо зростаючої категорії продуктів харчування, яка називається «функціональними продуктами». Прагнення до корисного збалансованого харчування є невід'ємною частиною сучасної тенденції турботи про своє здоров'я. 

Метою вивчення дисципліни  є формування у здобувачів освіти спеціальних знань щодо специфіки інгредієнтного складу харчових продуктів функціонального призначення, усвідомлення їхньої споживної цінності та властивостей справляти оздоровчий вплив на організм людини. Завданнями вивчення курсу є формування теоретичних завданнями вивчення є знань про особливості   регулюючого впливу функціональних продуктів на організм людини вцілому або на його окремі системи та органи; набуття практичних вмінь у формуванні асортименту та проведенні товарознавчої оцінки якості харчових продуктів функціонального призначення.