Кількість кредитів ECTS – 5, курс – 1, семестр – 1, лекції – 30 год., практичні заняття – 30 год., самостійна робота – 90 год., форма контролю – іспит.

 Метою викладання навчальної дисципліни «Теоретичні основи технологій харчових виробництв» є формування у студентів теоретичних знань, практичних навичок та вмінь, що необхідних для організація і проведення технологічних процесів, під час яких харчова сировина перетворюється у готову продукцію.

Основні завдання навчальної дисципліни «Теоретичні основи технологій харчових виробництв» є:

- формування у студентів наукового системного підходу до уявлення спільності загальних закономірностей фундаментальних та прикладних наук, однією з яких є технологія харчових виробництв;

- вивчення особливостей дії законів фундаментальних наук в технології харчових виробництв, необхідності комплексного підходу до вивчення та удосконалення технологічних процесів;

- набуття знань про загальні принципи безпеки харчових виробництв, про медико-біологічні, санітарно-гігієнічні, технічні та споживчі вимоги до продовольчої сировини і харчових продуктів;

- засвоєння основних методів та процесів технологічної обробки сировини, способів запобігання її негативного впливу на харчову та біологічну цінність продуктів;

- вивчення технологічних чинників, що впливають на склад, властивості, якість та конкурентоспроможність готового продукту.

 Компетентності та заплановані результати навчання

Дисципліна «Теоретичні основи технологій харчових виробництв» забезпечує набуття здобувачами освіти компетентностей:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.

Загальні компетентності

К01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності

К05. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел

К07. Здатність працювати в команді.

К14. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для забезпечення здорового способу життя.

 Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

К15. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.

К16. Здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення.

К19. Здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі харчові технології з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

ПР01. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.

ПР05. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

ПР06. Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.

ПР19. Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.

ПР27. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести здоровий спосіб життя.

вміти:

ПР07. Організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами переробки продовольчої сировини у харчові продукти, у тому числі із застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування.

ПР08. Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі.

ПР18. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

1. Особливості харчових продуктів та їх виробництва.

2. Сировина харчових виробництв та шляхи розширення сировинної бази.

3. Проблема забезпечення харчових виробництв сировиною та шляхи її вирішення.

4. Класифікація та стисла характеристика харчових виробництв.

5. Історія розвитку технології харчових виробництв.

6. Предмет, метод, завдання і пріоритетні напрямки розвитку технології харчових продуктів.  

7. Основні технологічні терміни і поняття.

8. Технологічні системи і процеси харчових виробництв.

9. Класифікація технологічних систем і процесів.

10. Основні положення та загальні принципи безпеки харчових продуктів.

11. Якість харчових продуктів, процес її формування та забезпечення.