Мета вивчення дисципліни.

Метою вивчення дисципліни є засвоєння теоретичних знань в області методів оцінки якості сировини та готових продуктів та придбання вмінь проведення аналізів різних об’єктів.

Завдання вивчення дисципліни.

- формування у студентів наукового системного підходу до уявлення спільності загальних закономірностей фундаментальних та прикладних наук, однією з яких є технологія харчових виробництв;

- набуття знань про загальні принципи безпеки харчових виробництв, про медико-біологічні, санітарно-гігієнічні, технічні та споживчі вимоги до продовольчої сировини і харчових продуктів;

- засвоєння основних методів та процесів технологічної обробки сировини, способів запобігання її негативного впливу на харчову та біологічну цінність продуктів;

- вивчення взаємозв’язків процесів, що відбуваються при виробництві окремих продуктів харчування;

- ознайомлення з основними видами обладнання, що застосовується для обробки сировини, приготування напівфабрикатів та отримання готових продуктів харчування;

- вивчення технологічних чинників, що впливають на склад, властивості, якість та конкурентоспроможність готового продукту.

Результати навчання.

Після завершення вивчення дисципліни студент повинен:

знати:

- технологічні властивості сировини харчової промисловості;

- будову та загальний хімічний склад сировини;

- зміни сировини при зберіганні до обробки;

- вимоги до якості сировини та основних матеріалів;

- дефекти сировини;

 вміти:

- визначати якість сировини та придатність матеріалів для виробництва якісної та безпечної продукції;

- виявляти дефекти сировини та матеріалів;

- організовувати вхідний контроль якості сировини та допоміжних матеріалів;

 володіти:

 - способами первинної обробки сировини;

- прийомами оцінки якості сировини, харчових добавок та основних матеріалів.