Підвищення довговічності і працездатності деталей машин та механізмів, різальних інструментів, технологічного обладнання, устаткування і спорядження є актуальною проблемою сучасного машинобудування. Це зумовлено тим, що на виготовлення, ремонт і обслуговування техніки, запасних частин машин та механізмів використовуються значні матеріальні, економічні і суспільні ресурси. Для сучасних машин характерно безперервне збільшення потужностей і робочих навантажень за одночасного підвищення швидкостей та прискорень їх виконавчих органів, передачі все більших зусиль і обертових моментів, що зумовлює істотне підвищення вимог до надійності машин.

Метою викладання навчальної дисципліни «Технології поверхневої обробки та відновлення виробів» є одержання теоретичної і практичної підготовки по основним технологічним процесам і методам впливу на поверхневий шар металу, а також ознайомлення з процесами, що протікають при реалізації поверхневої обробки та відновленні виробів.

Основні завдання навчальної дисципліни «Технології поверхневої обробки та відновлення виробів»:

- дати необхідні знання основних технологічних процесів, які використовуються при поверхневій обробці та відновленні виробів;

- ознайомити з особливостями різних методів поверхневої обробки;

- навчити приймати оптимальний метод поверхневої обробки при вирішенні конкретних задач технологічного проектування.