Кількість кредитів ECTS – 3, курс – 3, семестр – 6, лекції – 15 год., практичні заняття – 30 год., самостійна робота – 45 год., форма контролю – залік.
Метою викладання навчальної дисципліни «Основи систем автоматизованого проектування» є формування у студентів комплексу знань і практичних навичок, необхідних для ефективного використання систем автоматизованого проектування при виконанні проектно-конструкторських робіт у процесі освоєння інших загальноінженерних і спеціальних дисциплін, а також у майбутній професійній діяльності.
Основні завдання навчальної дисципліни «Основи систем
автоматизованого проектування» є:
– ознайомлення з принципами створення систем автоматизованого проектування;
– вивчення основних САПР, видів забезпечення САПР;
– освоєння методів роботи в САПР конструкторського та технологічного призначення.
Компетентності та заплановані результати навчання
Дисципліна «Основи
систем автоматизованого проектування» забезпечує набуття здобувачами
освіти компетентностей:
Інтегральна компетентність
Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.
Загальні компетентності
К01. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності
К02. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями
К04. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій
К07. Здатність працювати в команді.
Спеціальні (фахові, предметні) компетентності
К16. Здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення.
К23. Здатність проектувати нові або модернізувати діючі виробництва (виробничі дільниці).
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен
знати:
ПР01. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.
ПР02. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.
вміти:
ПР03. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру.
ПР07. Організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами переробки продовольчої сировини у харчові продукти, у тому числі із застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування.
ПР12. Вміти проектувати нові та модернізувати діючі підприємства, цехи, виробничі дільниці із застосуванням систем автоматизованого проектування та програмного забезпечення.
Зміст дисципліни розкривається в таких темах:
1. Мета створення , принципи побудови та характеристики сучасних САПР обладнання харчових виробництв.
2. Проблема автоматизації проектування обладнання.
3. Інструментальні засоби САПР.
4. Сучасні програмні продукти САПР.
5. Задачі синтезу, аналізу та оптимізації в автоматизованому проектуванні.
6. Допустимі проектні рішення, проектні критерії, цільова функція
7. Створення комплекту робочої документації.
8. Технічне і організаційно-методичне забезпечення.
9. Сучасні САПР та їх тенденції розвитку.
- Викладач: Тараймович Ірина