Метою викладання навчальної дисципліни «Засади автотранспорту, шляхи сполучення та безпека дорожнього руху» є вивчення студентами основних відомостей про призначення та конструкцію автотранспортних засобів і обладнання, їх технологічні можливості, нормативну документацію, яка регламентує організацію і заходи безпеки дорожнього руху та перевезень, основні напрямки діяльності у сфері безпеки дорожнього руху та найефективніші заходи по її забезпеченню.

Основні завдання навчальної дисципліни «Засади автотранспорту, шляхи сполучення та безпека дорожнього руху»:

‒ поглибити знання студентів з галузі безпеки дорожнього руху;

‒ вивчити загальну конструкцію автомашин, їх призначення;

‒ оволодіти навиками інженерних розрахунків за вихідними даними (отриманими самостійно або з довідкових джерел інформації);

‒ вивчити законодавство в галузі безпеки та організації дорожнього руху;

- здатність розв’язувати спеціалізовані задачі та вирішувати практичні завдання у сфері будівництва та цивільної інженерії, що характеризуються комплексністю і системністю, на основі застосування основних теорій та методів фундаментальних та прикладних наук.

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен 

знати:

Організовувати та здійснювати технічну експлуатацію аеродромів, автомобільних доріг та об'єктів автодорожнього господарства, забезпечувати надійність, безпеку і ефективність їх роботи.

Розробляти проекти автомобільних доріг та аеродромів, приймати обґрунтовані рішення щодо їх реалізації, в тому числі застосовуючи сучасні програмні комплекси.

Формування соціологічної і екологічної інформації, обробки та аналізу даних та використання цієї інформації в проектних рішеннях з врахуванням екологічного навантаження.

 вміти:

Уміння використовувати системні методи, математичні моделі та інформаційні технології, включно з методами розрахункового обґрунтування, при вирішенні проектно-конструкторських та виробничих задач з проектування, будівництва та експлуатації автомобільних доріг та аеродромів.

Уміння використовувати принципи і методи розрахунку об’єктів автомобільних доріг та аеродромів, інфраструктури (транспорт, благоустрій територій, інженерні комунікації тощо).

 володіти:

Уміння здійснювати і організовувати технічну експлуатацію аеродромів, автомобільних доріг та об'єктів автодорожнього господарства, забезпечувати надійність, безпеку і ефективність їх роботи.

Володіти знаннями чинних нормативних документів з проектування, будівництва та експлуатації автомобільних доріг, а також інших нормативних актів України, які стосуються будівельної галузі.