Обладнання та матеріали для виготовлення упаковки відіграють важливу роль у формуванні асортименту товарів, їх іміджу, забезпеченні збереження в процесі просування товару. Європейський та світовий ринки України диктують поступовий розвиток промисловості й сільського господарства в напрямі створення якісних товарів у надійній упаковці. Сучасна ефективна та приваблива упаковка трансформувалась в активний ринковий інструмент.

Дисципліна «Обладнання та матеріали для виготовлення упаковки» є важливою складовою підготовки студентів за спеціальністю 131 прикладна механіка.

Метою навчальної дисципліни «Обладнання та матеріали для виготовлення упаковки» є набуття студентами необхідних знань та навичок, пов’язаних з сучасними технологіями виготовлення тари та особливостей пакування продуктів, з видами тари, матеріалів для тари і упаковки, будовою, принципом дії, експлуатацією.

У результаті вивчення цієї дисципліни студент повинен знати:

– терміни і поняття пакування;

– види пакувальних матеріалів та матеріалів для виробництва тари та упаковки;

– функції і вимоги, що висуваються до тари та упаковки для харчових продуктів;

– особливості тари та упаковки для транспортування, зберігання та ефективної реалізації різних груп харчових продуктів;

уміти: – оволодіти теоретичними та практичним навичками з експлуатації та технічного обслуговування обладнання;

– виконувати основні розрахунки обладнання та матеріалів для виготовлення упаковки;

– застосовувати правила поводження з продукцією в тарі з різних матеріалів, зберігання і повернення транспортної тари;

– оволодіти навичками праці з різними видами обладнання для виготовлення упаковки.

Матеріали опорного конспекту лекцій являють собою викладення лекційного матеріалу з використанням зображень деяких питань тем. Таке подання інформаційного матеріалу дозволяє студентам краще сприймати та системно засвоювати спеціальні знання, рухаючись від узагальненого матеріалу до більш конкретного.